Τι είναι ο ανιχνευτής Ιστού; (Και πώς λειτουργεί)

Οι μηχανές αναζήτησης είναι η πύλη των πληροφοριών εύκολης πρόσβασης, αλλά οι ανιχνευτές ιστού, οι ελάχιστα γνωστοί βοηθοί τους, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην εμφάνιση και τη στρογγυλοποίηση περιεχομένου στον ιστό. Επιπλέον, είναι απαραίτητα για τη στρατηγική βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης (SEO)

Οι μηχανές αναζήτησης δεν γνωρίζουν ως δια μαγείας ποιες ιστοσελίδες υπάρχουν στο Διαδίκτυο. Τα προγράμματα πρέπει να τα ανιχνεύσουν και να τα ευρετηριάσουν για να μπορέσουν να παραδώσουν τις σωστές σελίδες για λέξεις-κλειδιά και φράσεις ή τις λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να βρουν μια χρήσιμη σελίδα.

Σκεφτείτε το σαν να ψωνίζετε σε ένα νέο κατάστημα.

Πρέπει να περπατήσετε στους διαδρόμους και να κοιτάξετε τα προϊόντα για να διαλέξετε τι χρειάζεστε.Με τον ίδιο τρόπο, οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν προγράμματα ανίχνευσης ιστού ως βοηθούς τους για να περιηγηθούν στο Διαδίκτυο για σελίδες πριν αποθηκεύσουν τα δεδομένα αυτής της σελίδας για χρήση σε μελλοντικές αναζητήσεις.Αυτή η αναλογία ισχύει επίσης για τον τρόπο με τον οποίο οι ανιχνευτές ταξιδεύουν από σύνδεσμο σε σύνδεσμο σε σελίδες.Δεν μπορείτε να δείτε τι κρύβεται πίσω από ένα κουτάκι σούπας στο ράφι του παντοπωλείου μέχρι να σηκώσετε το κουτάκι μπροστά. Τα προγράμματα ανίχνευσης μηχανών αναζήτησης χρειάζονται επίσης ένα σημείο εκκίνησης — έναν σύνδεσμο — για να μπορέσουν να βρουν την επόμενη σελίδα και τον επόμενο σύνδεσμο.

Πώς λειτουργεί ένας ανιχνευτής Ιστού;

Οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν ή επισκέπτονται ιστότοπους περνώντας μεταξύ των συνδέσμων στις σελίδες. Ωστόσο, εάν έχετε έναν νέο ιστότοπο χωρίς συνδέσμους που συνδέουν τις σελίδες σας με άλλες, μπορείτε να ζητήσετε από τις μηχανές αναζήτησης να πραγματοποιήσουν ανίχνευση ιστότοπου υποβάλλοντας τη διεύθυνση URL σας στο Google Search Console.Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να ελέγξετε εάν ο ιστότοπός σας έχει δυνατότητα ανίχνευσης και ευρετηρίασης στο βίντεό μας!

Οι ερπυστριοφόροι λειτουργούν ως εξερευνητές σε μια νέα γη.

Πάντα αναζητούν συνδέσμους με δυνατότητα εντοπισμού σε σελίδες και τους σημειώνουν στον χάρτη τους μόλις κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά τους. Ωστόσο, τα προγράμματα ανίχνευσης ιστότοπων μπορούν μόνο να περάσουν από δημόσιες σελίδες σε ιστότοπους και οι ιδιωτικές σελίδες που δεν μπορούν να ανιχνεύσουν ονομάζονται “σκοτεινός ιστός”.Τα προγράμματα ανίχνευσης ιστού, ενώ βρίσκονται στη σελίδα, συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη σελίδα, όπως τα αντίγραφα και οι μετα-ετικέτες. Στη συνέχεια, οι ανιχνευτές αποθηκεύουν τις σελίδες στο ευρετήριο, έτσι ώστε ο αλγόριθμος της Google να μπορεί να τις ταξινομήσει για τις λέξεις που περιέχονται για να τις ανακτήσουν και να τις κατατάξουν αργότερα για τους χρήστες.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα προγράμματος ανίχνευσης ιστού;

Οι δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης έχουν όλες έναν ανιχνευτή ιστού και οι μεγάλες έχουν πολλαπλούς ανιχνευτές με συγκεκριμένες εστίες.Για παράδειγμα, η Google έχει τον κύριο πρόγραμμα ανίχνευσης, το Googlebot, που περιλαμβάνει την ανίχνευση για κινητά και επιτραπέζιους υπολογιστές. Υπάρχουν όμως και πολλά επιπλέον ρομπότ για την Google, όπως Εικόνες Googlebot, Βίντεο Googlebot, Ειδήσεις Googlebot και AdsBot.Εδώ είναι μερικά άλλα προγράμματα ανίχνευσης ιστού που μπορεί να συναντήσετε:

  • DuckDuckBot για το DuckDuckGo
  • Yandex Bot για Yandex
  • Baiduspider για Baidu
  • Yahoo! Slurp για το Yahoo!

Το Bing έχει επίσης ένα τυπικό πρόγραμμα ανίχνευσης ιστού που ονομάζεται Bingbot και πιο συγκεκριμένα ρομπότ, όπως το MSNBot-Media και το BingPreview. Ο κύριος ανιχνευτής του ήταν το MSNBot, το οποίο έκτοτε έχει πάρει πίσω μέρος για τυπική ανίχνευση και καλύπτει μόνο δευτερεύοντα καθήκοντα ανίχνευσης ιστότοπου τώρα.

Γιατί οι ανιχνευτές Ιστού έχουν σημασία για το SEO

Το SEO — η βελτίωση του ιστότοπού σας για καλύτερη κατάταξη — απαιτεί οι σελίδες να είναι προσβάσιμες και αναγνώσιμες για προγράμματα ανίχνευσης ιστού. Η ανίχνευση είναι ο πρώτος τρόπος με τον οποίο οι μηχανές αναζήτησης κλειδώνουν τις σελίδες σας, αλλά η τακτική ανίχνευση τους βοηθά να εμφανίζουν τις αλλαγές που κάνετε και να ενημερώνονται για τη φρεσκάδα του περιεχομένου σας. Δεδομένου ότι η ανίχνευση υπερβαίνει την αρχή της καμπάνιας SEO σας, μπορείτε να θεωρήσετε τη συμπεριφορά του προγράμματος ανίχνευσης ιστού ως ένα προληπτικό μέτρο που θα σας βοηθήσει να εμφανίζεστε στα αποτελέσματα αναζήτησης και να βελτιώσετε την εμπειρία του χρήστη.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να εξετάσετε τη σχέση μεταξύ ανιχνευτών ιστού και SEO.

Διαχείριση προϋπολογισμού ανίχνευσης

Η συνεχής ανίχνευση ιστού δίνει στις πρόσφατα δημοσιευμένες σελίδες σας την ευκαιρία να εμφανιστούν στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERP). Ωστόσο, δεν σας δίνεται απεριόριστη ανίχνευση από το Google και τις περισσότερες άλλες μηχανές αναζήτησης.

Η Google διαθέτει έναν προϋπολογισμό ανίχνευσης που καθοδηγεί τα bot της σε:

  • Πόσο συχνά να μπουσουλάμε
  • Ποιες σελίδες να σαρώσετε
  • Πόση πίεση διακομιστή είναι αποδεκτή

Είναι καλό που υπάρχει ένας προϋπολογισμός ανίχνευσης. Διαφορετικά, η δραστηριότητα των ανιχνευτών και των επισκεπτών θα μπορούσε να υπερφορτώσει τον ιστότοπό σας.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του ιστότοπού σας, μπορείτε να προσαρμόσετε την ανίχνευση ιστού μέσω του ορίου ρυθμού ανίχνευσης και της ζήτησης ανίχνευσης.

Το όριο ρυθμού ανίχνευσης παρακολουθεί την ανάκτηση σε ιστότοπους, έτσι ώστε η ταχύτητα φόρτωσης να μην επηρεάζεται ή να οδηγήσει σε κύμα σφαλμάτων. Μπορείτε να το τροποποιήσετε Google Search Console εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα από το Googlebot.

Η ζήτηση ανίχνευσης είναι το επίπεδο ενδιαφέροντος που έχει η Google και οι χρήστες της για τον ιστότοπό σας. Έτσι, εάν δεν έχετε ακόμη μεγάλους ακόλουθους, τότε το Googlebot δεν πρόκειται να ανιχνεύει τον ιστότοπό σας τόσο συχνά όσο οι εξαιρετικά δημοφιλείς.

Εμπόδια για προγράμματα ανίχνευσης ιστού

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αποκλείσετε τα προγράμματα ανίχνευσης ιστού από το να έχουν σκόπιμη πρόσβαση στις σελίδες σας. Δεν πρέπει κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας να κατατάσσεται στα SERP και αυτά τα εμπόδια του προγράμματος ανίχνευσης μπορούν να προστατεύσουν ευαίσθητες, περιττές ή άσχετες σελίδες από την εμφάνιση λέξεων-κλειδιών.

Το πρώτο οδόφραγμα είναι το μετα-ετικέτα noindex, το οποίο σταματά τις μηχανές αναζήτησης από την ευρετηρίαση και την κατάταξη μιας συγκεκριμένης σελίδας. Είναι συνήθως συνετό να εφαρμόζετε το noindex σε σελίδες διαχειριστή, σελίδες ευχαριστιών και εσωτερικά αποτελέσματα αναζήτησης.

Ένα άλλο εμπόδιο του ανιχνευτή είναι το αρχείο robots.txt. Αυτή η οδηγία δεν είναι τόσο οριστική, επειδή τα προγράμματα ανίχνευσης μπορούν να εξαιρεθούν από την υπακοή στα αρχεία σας robots.txt, αλλά είναι χρήσιμη για τον έλεγχο του προϋπολογισμού ανίχνευσης.

Βελτιστοποιήστε τις ανιχνεύσεις ιστότοπων μηχανών αναζήτησης με το WebFX

Αφού καλύψετε τις βασικές αρχές της ανίχνευσης, θα πρέπει να έχετε μια απάντηση στην ερώτησή σας, “Τι είναι ο ανιχνευτής Ιστού;” Οι ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης είναι απίστευτες δυνάμεις για την εύρεση και την εγγραφή σελίδων ιστοτόπων.

Αυτό είναι ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο για τη στρατηγική SEO σας και μια εταιρεία SEO μπορεί να καλύψει τα κενά και να προσφέρει στην επιχείρησή σας μια ισχυρή καμπάνια για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, των εσόδων και της κατάταξης στα SERP.

Ονομάστηκε η #1 εταιρεία SEO στον κόσμο, το WebFX είναι έτοιμο να προσφέρει πραγματικά αποτελέσματα για εσάς. Με πελάτες από μια σειρά βιομηχανιών, έχουμε άφθονη εμπειρία. Αλλά μπορούμε επίσης να πούμε ότι οι πελάτες μας είναι ενθουσιασμένοι με τη συνεργασία τους μαζί μας — διαβάστε τις 1020+ μαρτυρίες τους για να ακούσετε τις λεπτομέρειες.

Είστε έτοιμοι να μιλήσετε με έναν ειδικό για τις υπηρεσίες SEO μας;

Αφήστε μια απάντηση