Πώς να μετρήσετε την απόδοση σχήματος: 5 KPI για παρακολούθηση

  • Η χρήση της σήμανσης σχήματος βελτιώνει την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης παρέχοντας περιεχόμενο στην Google σχετικά με τις ιστοσελίδες σας, αλλά η εσφαλμένη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επισκεψιμότητα του ιστότοπου και τη συνολική στρατηγική μάρκετινγκ.
  • Η μέτρηση της απόδοσης του σχήματος είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνει τους στόχους του για αύξηση της σχετικής επισκεψιμότητας. Εργαλεία όπως το Google Search Console μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των KPI, όπως η κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης, οι εμφανίσεις, τα κλικ, η αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων και το κόστος ανά κλικ.
  • Τα KPI παρέχουν πληροφορίες για το πόσο καλά λειτουργεί το σχήμα σας και βοηθούν στον εντοπισμό περιοχών προς βελτίωση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσετε το σχήμα σας για καλύτερη επισκεψιμότητα αναζήτησης και συνολική επιτυχία μάρκετινγκ.

Χρησιμοποιώντας σήμανση σχήματος στον ιστότοπό σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησής σας, καθώς το σχήμα λέει στην Google τι να κάνει για τη σελίδα σας. Εάν το σχήμα σας δεν γίνει σωστά, η επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας — και επομένως η συνολική στρατηγική μάρκετινγκ — θα υποφέρει.

Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να μετράτε την απόδοση του σχήματός σας. Αλλά πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Ευτυχώς για εσάς, αυτό είναι το θέμα αυτής της σελίδας. Θα εξετάσουμε τα βασικά για τον τρόπο μέτρησης της απόδοσης του σχήματος, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πέντε σχημάτων βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs).

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα και μετά εγγραφείτε στο Revenue Weekly — το ενημερωτικό δελτίο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας — για να λαμβάνετε περισσότερες χρήσιμες συμβουλές μάρκετινγκ απευθείας στα εισερχόμενά σας!

Τι είναι η σήμανση σχήματος;

Η σήμανση σχήματος είναι ένας τύπος κωδικοποίησης που τοποθετείτε στις σελίδες του ιστότοπού σας για να τους προσφέρετε το πλαίσιο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Βασικά, το σχήμα κάνει δύο πράγματα:

  • Λέει στην Google τι είναι μια σελίδα, ώστε η Google να γνωρίζει σε ποιες αναζητήσεις να την κατατάξει.
  • Επιτρέπει στην Google να παρέχει βελτιωμένες περιγραφές (που ονομάζονται rich snippets) για τις σελίδες σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Και τα δύο αυτά πράγματα ωφελούν τους χρήστες και έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την επισκεψιμότητα του ιστότοπού σας.

Γιατί να μετρήσετε την απόδοση του σχήματος;

Τώρα που καλύψαμε τι είναι η σήμανση σχήματος, γιατί να μπούμε στον κόπο να μετρήσουμε την απόδοσή του; Στην πραγματικότητα, τι σημαίνει αυτό;

Όταν χρησιμοποιείτε σχήμα στον ιστότοπό σας, ο στόχος είναι να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη επισκεψιμότητα — περισσότερη σχετική επισκεψιμότητα και περισσότερη από αυτήν. Επομένως, φυσικά θέλετε να μετρήσετε εάν το σχήμα σας σας βοηθά πραγματικά να επιτύχετε αυτόν τον στόχο. Το σχήμα σας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει; Ο ιστότοπός σας λαμβάνει περισσότερη επισκεψιμότητα αναζήτησης;

Εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι, η ανάλυση σχήματος μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση του τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε. Με την εκ νέου βελτιστοποίηση του σχήματός σας, μπορείτε να ωφελήσετε την επισκεψιμότητα αναζήτησης και τις προσπάθειες μάρκετινγκ στο σύνολό τους.

Πώς να μετρήσετε την απόδοση του σχήματος

Όταν πρόκειται για την ανάλυση του σχήματός σας, τα αποτελέσματα που θέλετε να μετρήσετε συνδέονται άμεσα με την απόδοση του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος μέτρησης του σχήματος είναι να εξετάσετε τις μετρήσεις που σχετίζονται με την αναζήτηση. Μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως Google Search Consoleτο οποίο θα σας εμφανίζει αναφορές που σχετίζονται με συγκεκριμένες μετρήσεις.

Αλλά ποιες μετρήσεις πρέπει να εξετάσετε; Αυτό θα απαντήσει η υπόλοιπη σελίδα. Ακολουθούν πέντε βασικοί δείκτες απόδοσης σχήματος που θα πρέπει να μετράτε οπωσδήποτε για κάθε σελίδα:

  1. Κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης
  2. Εντυπώσεις
  3. Κλικ
  4. Αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR)
  5. Κόστος ανά κλικ (CPC)

Συνεχίστε να διαβάζετε για μια επισκόπηση του καθενός!

1. Κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης

Το πρώτο σχήμα KPI που παρακολουθείτε είναι η κατάταξή σας. Για οποιαδήποτε σελίδα, η εξέταση της κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης — και για τις λέξεις-κλειδιά για την κατάταξη — μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πόσο καλά λειτουργεί το σχήμα.

Εάν βρίσκεται σε υψηλή κατάταξη για σχετικές λέξεις-κλειδιά, αυτό σημαίνει ότι το σχήμα σας λειτουργεί άψογα. Εάν κατατάσσεται για τις σωστές λέξεις-κλειδιά, αλλά όχι πολύ υψηλή, ίσως θελήσετε να βελτιστοποιήσετε εκ νέου για να προσπαθήσετε να έχετε ένα πλούσιο αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να το βοηθήσει να καταταχθεί υψηλότερα.

Και αν δεν είναι καν η κατάταξη για τις σωστές λέξεις-κλειδιά, πρέπει οπωσδήποτε να προσαρμόσετε το σχήμα σας, γιατί αυτό σημαίνει ότι η Google δεν καταλαβαίνει καν καλά τι είναι η σελίδα σας.

2. Εντυπώσεις

Μια άλλη πολύτιμη μέτρηση σχήματος για παρακολούθηση είναι οι εμφανίσεις. Αυτή η μέτρηση αναφέρεται στο πόσα άτομα έχουν δει τη σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για να είμαστε σαφείς, δεν θα την επισκεφτούν όλοι όσοι βλέπουν τη σελίδα σας στα SERP. Η μέτρηση των εμφανίσεων είναι απλώς ένας τρόπος για να δείτε πόσα άτομα προβάλλει η Google τη σελίδα σας.

Παρόμοια με τις κατατάξεις, οι εμφανίσεις σάς δείχνουν εάν το σχήμα σας κάνει καλή δουλειά στο να εμφανίζει τον ιστότοπό σας στους χρήστες. Βλέπουν οι άνθρωποι τη σελίδα σας; Είναι οι σωστά άτομα που βλέπουν τη σελίδα σας; Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι επιτακτική για την ακριβή αξιολόγηση της σήμανσης του σχήματός σας.

3. Κλικ

Εκτός από τις εμφανίσεις, θα πρέπει να φροντίζετε να μετράτε τα κλικ. Οι εντυπώσεις σου λένε μόνο ποιος βλέπει τον ιστότοπό σας αλλά όχι ποιος τον επισκέπτεται. Για αυτό είναι τα κλικ. Πραγματικά οι άνθρωποι κάνουν κλικ στη σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης;

Ενώ οι εμφανίσεις αφορούν το πού τοποθετεί το σχήμα σας τον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα αναζήτησης, η μέτρηση των κλικ αφορά περισσότερο τα εμπλουτισμένα αποσπάσματα. Στην ιδανική περίπτωση, το σχήμα σας θα κερδίσει πλούσια αποσπάσματα της σελίδας σας που θα τραβήξουν την προσοχή των χρηστών. Αν όχι, όμως, δεν θα κάνουν κλικ. Αυτή η μέτρηση μπορεί να σας βοηθήσει να το καταλάβετε.

4. Αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR)

Αυτή μπορεί να ακούγεται σαν την ίδια μέτρηση με την προηγούμενη, αλλά δεν είναι. Τα κλικ είναι απλώς ένα μέτρο του αριθμού των ατόμων που έκαναν κλικ στον ιστότοπό σας στα αποτελέσματα αναζήτησης — ο μη επεξεργασμένος αριθμός. Αλλά αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR) είναι ένα ποσοστό. Για να βρείτε το CTR, διαιρέστε τον αριθμό των κλικ με τον αριθμό των εμφανίσεων και, στη συνέχεια, πολλαπλασιάστε με το 100.

Αυτή η μέτρηση σάς δίνει περισσότερες πληροφορίες Γιατί λαμβάνετε τον αριθμό των κλικ που λαμβάνετε. Για παράδειγμα, αν τα κλικ σας είναι χαμηλά, ίσως οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνετε πλούσια αποσπάσματα. Αλλά ίσως είναι μόνο επειδή δεν λαμβάνετε πολλές εντυπώσεις για αρχή.

Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν λαμβάνετε τόνους εντυπώσεων αλλά σχεδόν καθόλου κλικ, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι σίγουρα με την ίδια τη σελίδα και όχι με την κατάταξή της. Το CTR μπορεί να σας βοηθήσει να το δείτε.

5. Κόστος ανά κλικ (CPC)

Το τελευταίο κρίσιμο σχήμα KPI για παρακολούθηση είναι κόστος ανά κλικ (CPC). Συνήθως, αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται μόνο για διαφημιστικές καμπάνιες επί πληρωμή και όχι για οργανική αναζήτηση. Ωστόσο, ακόμα και όταν πρόκειται για οργανική αναζήτηση, πρέπει να επενδύσετε χρήματα στον χρόνο, την ενέργεια και τα εργαλεία που απαιτούνται για να αυξήσετε τις σελίδες σας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η παρακολούθηση του κόστους αυτών των προσπαθειών σε σχέση με τον αριθμό των κλικ που κερδίζετε σάς επιτρέπει να δείτε τη διαφορά που κάνει το σχήμα σας. Μια επιτυχημένη σήμανση σχήματος θα ενισχύσει τον ιστότοπό σας πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να ξοδεύετε λιγότερα χρήματα για εσάς βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) προσπάθειες. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που η μέτρηση του σχήματος μπορεί να είναι χρήσιμη.

Αφήστε μια απάντηση